Jakich warzyw nie kupować w zimie?

Kiedy myślisz o zimie, prawdopodobnie nie wyobrażasz sobie ogromnej różnorodności produktów. W końcu większość owoców i warzyw rosnących w ziemi nie jest w stanie przetrwać niskich temperatur. Jednak nie tylko zimne powietrze jest przyczyną problemów z ulubionymi produktami: wiele roślin rosnących nad ziemią potrzebuje światła słonecznego do fotosyntezy, co oznacza, że będzie im trudniej produkować żywność, jeśli zimą nie będą przebywać na zewnątrz. Poza tym, że zima jest ciemna, zimna i śnieżna, środowisko zimowe jest zwykle mniej wilgotne niż letnie, co utrudnia korzeniom wchłanianie takiej ilości wody i składników odżywczych, jakiej potrzebują, aby pozostać zdrowe.

Jeśli chodzi o produkty, jest wiele rodzajów żywności, które dobrze radzą sobie w zimie. Seler bardzo dobrze przechowuje się przez zimę i nadal jest pyszny pocięty w słupki lub usmażony. Marchewki są również doskonałym wyborem, ponieważ są tak uniwersalne – można je jeść na surowo lub gotować i są dobre w zupach, gulaszach i pieczeniach. Szparagi powinny być dostępne przez większość roku gdzieś w Ameryce Północnej, ale ich szczytowy smak przypada na okres od kwietnia do czerwca (wtedy też są najtańsze). Ziarna takie jak ryż i pszenica przechowują się miesiącami nie psując się, więc możesz zrobić zapasy w każdej chwili. Więcej na joysy.pl