Jednym z najczęściej zadawanych pytań dotyczących pomidorów jest to, czy można je jeść zimą. Odpowiedź brzmi: tak!!! Jest to bardzo proste, trzeba tylko wiedzieć, jak wybrać najlepszego pomidora dla swoich potrzeb.
Przede wszystkim musisz zrozumieć, że istnieją zasadniczo dwa rodzaje pomidorów: te, które są dobre do jedzenia na świeżo i te, które są dobre do gotowania. Może się to wydawać oczywiste, ale jeśli szukasz pomidora do nadziewania lub przygotowania sosu, będziesz chciał takiego, który jest bardziej wytrzymały niż twój standardowy pyszny, ale delikatny pomidor koktajlowy. Dobra wiadomość jest taka, że nawet jeśli nie są one tak delikatne, to i tak będą dobrze smakować!
Klasyczny pomidor do gotowania otrzymał swoją nazwę, ponieważ został opracowany przez człowieka o nazwisku Alexander Livingston około 1820 roku. Livingston pracował nad krzyżówką żółtego pomidora gruszkowego z czerwonym pomidorem śliwkowym. Obecnie ta odmiana nazywana jest po prostu „beefsteakiem”, choć można ją również nazwać „krajalnicą”, ponieważ świetnie nadaje się do krojenia w plastry podczas kolacji lub do kanapek i sałatek (aby uzyskać odpowiednią konsystencję). Beefsteaki mogą mieć rozmiar od średniej wielkości do wielkości talerzy obiadowych, więc znajdź taki, który będzie dobrze działał w zależności od tego, jak ty. Więcej na: beasmetics.pl