Banany to pyszne owoce tropikalne, którymi ludzie cieszą się od tysięcy lat, ale jest jeden problem: nie zawsze jest na nie sezon. Dla tych z nas, którzy mieszkają w chłodniejszych, północnych częściach świata, banany mogą wydawać się sezonowym przysmakiem, który pojawia się tylko w miesiącach letnich. Czy jednak jest możliwe, abyśmy mogli cieszyć się nimi przez cały rok?
W zasadzie tak! Banany to jedne z niewielu owoców, które można jeść po zerwaniu. W większości przypadków należy wybrać te, które są jeszcze zielone i jędrne i pozwolić im dojrzeć w domu przed spożyciem. To zajmie trochę czasu – zwykle około dwóch tygodni – ale kiedy już dojrzeją, możesz przechowywać je w brązowej papierowej torbie, aby kontynuowały dojrzewanie, aż będziesz gotowy do jedzenia. Musisz być ostrożny podczas ich przechowywania, ponieważ uwalniają dużo gazu etylenowego podczas dojrzewania, ale jeśli będziesz o tym pamiętać i nie pozostawisz ich w zamkniętej przestrzeni, nie powinny zaszkodzić innym owocom lub warzywom.
Jedynym minusem jedzenia bananów zimą jest to, że nie będą one smakować tak samo jak te, które jemy w cieplejszych miesiącach. Banan zebrany poza sezonem będzie bardziej skrobiowy. Więcej na creastyle.pl