Co jeść żeby było cieplej?

Jeśli jesteś taki jak ja i straciłeś trochę snu przez chłodne temperatury, to nie jest to jedyna część twojego ciała, która odczuwa chłód. Płyny mogą obniżyć temperaturę ciała, więc może być kuszące wypicie dużej ilości gorących płynów, aby się rozgrzać. Ale to prawdopodobnie nie jest najlepszy sposób – lepiej sięgnąć po coś ciepłego, ale z większą ilością kalorii i tłuszczu, ponieważ te mogą pomóc utrzymać ciepło na dłużej.

Kiedy jest Ci zimno, spróbuj jeść pokarmy zawierające duże ilości związków zwanych „termogenicznymi”, które mogą pomóc w pobudzeniu metabolizmu do wytwarzania ciepła. Należą do nich takie składniki jak papryka chili, imbir, cynamon, pieprz cayenne (który sam w sobie również pobudza metabolizm), gałka muszkatołowa, goździki, czarny pieprz, czosnek, bazylia i oregano – i jestem pewna, że ucieszy Cię wiadomość, że istnieje wiele pysznych sposobów na włączenie ich do posiłków! Niektóre rozgrzewające przyprawy nie zawierają żadnych związków termogenicznych, ale nadal podnoszą metabolizm – należą do nich papryka i curry w proszku. Ogólnie rzecz biorąc, przyprawy są świetnym dodatkiem do każdej diety, ponieważ mówi się, że ich regularne spożywanie przynosi duże korzyści dla zdrowia. Sprawdź ten artykuł, aby uzyskać więcej informacji na temat korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia pikantnych potraw.

Więcej na onluxury.pl